Η έννοια του σωματότυπου εμφανίστηκε στα τέλη του 1940. Έκτοτε, διαιτολόγοι, εργοφυσιολόγοι, ακόμα και γιατροί στηρίζονται εκτός των άλλων και στους σωματότυπους όταν σχεδιάζουν κάποιο διαιτολόγιο.


 Κάθε άνθρωπος ανήκει -μολονότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις- σε κάποια από τις τρεις κατηγορίες σωματότυπων που ακολουθούν. Προτού, όμως ανακαλύψετε το δικό σας, θυμηθείτε ότι ενδέχεται μερικοί να διαθέτουν χαρακτηριστικά από τις δύο ή και τις τρεις κατηγορίες.
Στους κλασικούς συνδυασμούς σωματότυπων περιλαμβάνονται και οι εκτο-ενδομορφικοί (τύπος σώματος που σχηματίζει αχλάδι). Λεπτοί και ντελικάτοι από τη μέση και πάνω, «βασανίζονται», από περιττό λίπος στους γοφούς και τους μηρούς. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν οι ενδο-εκτομορφικοί (σχήμα μήλου) με υψηλή συγκέντρωση λίπους στη μέση και λεπτά κάτω άκρα.

Η μάχη με το σώμα μας
Το μυστικό είναι να δουλέψουμε με το σώμα μας και όχι εναντίον του. Για να το επιτύχουμε αυτό είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τον τύπο του σώματός μας· να βρούμε σε ποια από τις τρεις βασικές κατηγορίες ανήκουμε και να ακολουθήσουμε την κατάλληλη διατροφή και άσκηση.Ποιο είναι όμως το μυστικό για τη νίκη; Θα βρούμε το σωματότυπό μας, θα ακολουθήσουμε τις κατάλληλες οδηγίες διατροφής και άσκησης για να χάσουμε κιλά.

Δείτε τις σωστές τροφές για να μπορέσετε να χάσετε βάρος και να είστε υγιείς

Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο
Αυτός ο σωματότυπος χαρακτηρίζεται από στενούς γοφούς και απροσδιόριστη μέση. Παρόλο που δύσκολα παίρνετε βάρος, καλό θα ήταν να εντάξετε στην διατροφή σας καλά λιπαρά (αβοκάντο, αμύγδαλα, σολομό) και φυτικές πρωτεΐνες.

Μήλο
Εάν αυτός είναι ο σωματότυπός σας, τότε παίρνετε συνήθως βάρος στην μέση. Έτσι, η τέλεια διατροφή για σας είναι να τρώτε λίγο και συχνά. Καλό θα ήταν να τρώτε 6 γεύματα τη μέρα. Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ίνες, φρούτα, λαχανικά, βιταμίνη C και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Εάν τρώτε γιαούρτι, καλό θα ήταν να είναι ο τύπος που βοηθάει στην πέψη. Αποφύγετε φαγητά που προκαλούν αέρια και πρήξιμο όπως γρήγορο φαγητό, ψωμί και μερικά λαχανικά.

Αχλάδι
Αυτός ο σωματότυπος χαρακτηρίζεται από μεγάλους γοφούς και μικρότερο μπούστο. Όσοι έχουν αυτό τον σωματότυπο παίρνουν συνήθως βάρος στους γοφούς και μπορεί να έχουν και κατακρατήσεις υγρών. Να καταναλώνετε κρέας, ψάρια, αβγά, γαλακτοκομικά και τροφές με πολλές πρωτεΐνες.
Φρούτα όπως το καρπούζι ή ο ανανάς είναι τέλεια για σας γιατί καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες που μειώνουν τον μεταβολισμό σας. Αποφύγετε το πολύ αλάτι και επεξεργασμένες τροφές όπως ψωμί, μακαρόνια και ρύζι. Αντικαταστήστε τις με τροφές ολικής άλεσης.

Κλεψύδρα
Ενώ είναι ο πιο επιθυμητός σωματότυπος, οι γυναίκες που τον έχουν παίρνουν βάρος σε όλο το σώμα και δεν έχουν δυνατούς μυς. Είναι πιθανό να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρων, οπότε είναι καλό να διαλέγετε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και να τρώτε 5 με 6 μικρά γεύματα τη μέρα.
Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όπως και καλά λίπη από άπαχες πρωτεΐνες. Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές όπως λευκό ψωμί, ρύζι και μακαρόνια και αντικαταστήστε τις με προϊόντα ολικής άλεσης.