Τα τρόφιμα που μπορείς να στοκάρεις στα ντουλάπια σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα χαλάσουν.
ΜΕΛΙ
Αυτή η τόσο θρεπτική γλυκιά τροφή δεν αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου, παρότι μπορεί να αλλάξει χρώμα ή να κρυσταλλώσει. Αν συμβεί το δεύτερο, βάλτε το βάζο σε μπεν μαρί και το μέλι σας θα αποκτήσει πάλι τη χαρακτηριστική ρευστή μορφή του.
ΖΑΧΑΡΗ
Η ζάχαρη είναι ένα παραδοσιακό συντηρητικό. Αυτό σημαίνει πως στην πραγματικότητα δεν χαλάει, εκτός κι αν εκτεθεί σε υγρασία που τότε πετρώνει. Για να μη συμβεί αυτό διατηρείτε πάντα τη ζάχαρη σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.
ΑΛΑΤΙ
Όπως ακριβώς και η ζάχαρη, έτσι και το αλάτι είναι ένα ισχυρό συντηρητικό και δεν χάνει ποτέ τη “νόστιμη” γεύση του.
ΣΟΓΙΑ
Ούτε αυτό μας εκπλήσσει. Από μόνη της η σόγια προστίθεται για να διατηρήσουμε άλλα τρόφιμα ενώ στο ψυγείο διατηρείται για χρόνια.
ΞΕΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Τώρα, από προσωπική πείρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως τα φασόλια κρατάνε πολύ. Πάρα πολύ. Και το ξέρει κάθε φτωχικό σπίτι. Όταν ήταν ώρα για φαγητό, και ήμασταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα μουλιάζαμε φασόλια για λίγες ώρες και μετά τα μαγειρεύαμε. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως ακόμα και μετά από 3 δεκαετίες, κρατάνε αν και μπορεί να έχει αλλοιωθεί κάπως η γεύση τους
ΡΥΖΙ
Το ρύζι ανήκει κι αυτό στα τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης. Αν δεν το… επισκεφθούν ζωύφια, το ρύζι, οποιαδήποτε ποικιλία κι αν έχετε εκτός από το καστανό, είναι ένα προϊόν που δεν αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ
Σφραγισμένο σε δοχείο και αποθηκευμένο σε ξηρό και δροσερό μέρος, π.χ. στο κάτω μέρος του ψυγείου, το καλαμποκάλευρο μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια αναλλοίωτο.
BONUS: ΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ
Με εξαίρεση το κρασί και τη μπίρα, τα «βαριά» οινοπνευματώδη ποτάδεν αλλοιώνονται και δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Βασική προϋπόθεση είναι να μην τα βλέπει ήλιος και να φυλάσσονται σε σκοτεινό μέρος.
0 Σχόλια