8 παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο

 Οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις δεν απαιτούν πάντα μόνο την προετοιμασία λαχταριστών γλυκών και πλούσιων πιάτων για το γιορτινό τραπέζι. 

Υπάρχουν και οι “παραξενιές” ή αλλιώς τα έθιμα της κάθε χώρας που για πολλούς είναι ασυνήθιστα.

Η γιορτινή κάμπια της Νοτίου Αφρικής

Την ημέρα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ν. Αφρικής απολαμβάνουν μαζί με τις άλλες λιχουδιές του γιορτινού τραπεζιού και τηγανητές κάμπιες νυχτοπεταλούδας, όχι όποιου και όποιου είδους, όμως, αλλά το αυτοκρατορικό Emperor Moth!

Τα γεμιστά παπούτσια και οι πίκλες των Γερμανών
Όχι, οι Γερμανοί δεν απολαμβάνουν το αγαπημένο μας λαδερό φαγητό (παπουτσάκια) τα Χριστούγεννα. Αντιθέτως το έθιμο απαιτεί πραγματικά παπούτσια, τα οποία τα παιδιά αφήνουν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου έξω από το σπίτι τους. Την επόμενη μέρα, αν ήταν καλά παιδιά όλο το χρόνο, βρίσκουν τα παπούτσια τους γεμάτα γλυκά και καραμέλες, αν πάλι ήταν άτακτα βρίσκουν μέσα στο παπούτσι ένα κλαδί δέντρου. Επιπλέον, την Παραμονή των Χριστουγέννων κρύβουν μέσα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και μία… πίκλα και την άλλη μέρα όποιο παιδί τη βρει πρώτο κερδίζει δωράκι (προφανώς δεν είναι τυχαίο που στην αγορά κυκλοφορούν στολίδια δέντρου σε σχήμα πίκλας…).

Χριστουγεννιάτικο πρωινό με τους… νεκρούς στην Πορτογαλία
Ονομάζεται “Consoda” και είναι ο τρόπος των Πορτογάλων να τιμούν όσους έχουν φύγει από τη ζωή. Συγκεκριμένα, το πρωί των Χριστουγέννων στήνουν μια μικρή γιορτή σε κάθε σπίτι και στο τραπέζι βάζουν επιπλέον σερβίτσια για τις ψυχές των νεκρών.

Όπου φλουρί, αμύγδαλο στη ΣουηδίαΕμείς κρύβουμε ένα φλουρί στη βασιλόπιτα για τύχη σε όποιον το βρει, στη Σουηδία πάλι που δεν φτιάχνουν βασιλόπιτα, αλλά πουτίγκα, κρύβουν μέσα της ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο δεν φέρνει μόνο τύχη αλλά και γάμο σε όποιον το βρει μέσα στον επόμενο χρόνο!

Το ανακάτεμα φέρνει τύχη στη Μεγάλη ΒρετανίαΟι Βρετανοί αγαπούν τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και δεν παραλείπουν να την ετοιμάζουν για τις γιορτές. Ήξερες, όμως, ότι μια παλιά παράδοση θέλει όλα τα μέλη να συμμετέχουν στο ανακάτεμά της; Για την ακρίβεια, όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ανακατέψουν από μία φορά το μίγμα της πουτίγκας, δεξιόστροφα μάλιστα, ενώ παράλληλα κάνουν μια ευχή.

“Λαχταριστό” δέρμα φάλαινας κανείς; Στη Γρoιλανδία το αγαπούν πολύΤο ονομάζουν “Mattak” και είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο της Γρoιλανδίας, το οποίο αποτελείται από ακατέργαστο δέρμα φάλαινας με λίγο λιπάκι πάνω του. Περί ορέξεως…

Στη Σλοβακία πετούν το φαγητό στο ταβάνι!
Το έθιμο στη Σλοβακία απαιτεί ο πρεσβύτερος του σπιτιού να πάρει μια κουταλιά από το παραδοσιακό πιάτο Loksa (το οποίο φτιάχνεται από ψωμί, σπόρους παπαρούνας, γάλα, ζάχαρη ή μέλι και νερό) και να το εκτοξεύσει στο ταβάνι. Όσο περισσότερο φαγητό κολλήσει στο ταβάνι τόσο καλύτερη θα είναι η σοδειά μέσα στο χρόνο, λέει το έθιμο!

Πριν απορρίψεις όλα τα παραπάνω, σκέψου ότι και το να σπας ένα ρόδι στη μέση του σπιτιού τη μέρα της Πρωτοχρονιάς, λερώνοντας πάτωμα και καναπέδες με χυμό που μπορεί και να μη βγαίνει με τίποτα μέχρι την επόμενη χρονιά, ίσως μοιάζει το ίδιο ασυνήθιστο στον υπόλοιπο κόσμο…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια