Κατιφές λοιπόν ή καλέντουλα και η επιστημονική της ονομασία: Calendula arvensis – το άγριο φυτό που  συναντάμε σε πολλά μέρη της πατρίδας μας.

Θα τη συναντήσουμε ακόμα και εδώ μέσα σε αυτή την πολύβουη πόλη μας όπου υπάρχουν άχτιστα οικόπεδα – 

και

Calendula officinalis – η καλέντουλα η φαρμακευτική,  η οποία καλλιεργείται και σαν καλλωπιστικό φυτό.

Άλλα της ονόματα:

– καλέντουλα των αγρών

– κίτρινη μαργαρίτα

– νεκρολούλουδο

– κίτρινη μαργαρίτα

– καλενδούλη

– µοσκαρδίνι

– αδράχτι της γριάς

– πετεινόχορτο

Aνήκει στη μεγάλη  οικογένεια των  Asteraceae, που αποτελούν την μεγαλύτερη οικογένεια στο φυτικό βασίλειο και συγγενεύει με τη μαργαρίτα.

H καλέντουλα – λέγεται – ότι κατάγεται από την Αίγυπτο και

είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο, το οποίο ανθίζει τις πρώτες μέρες “kalendae” των περισσότερων μηνών – στις καλένδες – εξ ου και το όνομά της

” καλέντουλα”.

Πολύ συνηθισμένο σε όλη σχεδόν την Ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

Στην Ελλάδα την συναντάμε σχεδόν παντού και σχεδόν όλο το χρόνο.

Την παρατηρούμε να προσαρμόζεται σε πολύ δύσκολες καιρικές και εδαφικές συνθήκες,

Τη βρίσκουμε σε άνυδρα εδάφη,

σε πλαγιές βουνών,

σε χωράφια,

σε άκρες δρόμων,

σε μέρη με μεγάλη ηλιοφάνεια αλλά και σε μέρη με πολύ ψυχρές νύχτες.

 Η Calendula officinalis χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και φαρμακολογικές, κλινικές και προκλινικές μελέτες, έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματά της έχουν ισχυρότατες ιδιότητες και δράσεις όπως:

– αντι-ιικές- η αντιιική δράση της καλέντουλας έχει αποδειχθεί in vitro. 

Παρατηρήθηκε πως οι triterpenoid saponins της Calendula arvensis ανέστειλαν τον πολλαπλασιασμό του rhinovirus, ο οποίος είναι η κυρίαρχη αιτία του κοινού κρυολογήματος.

Το Triterpene και flavonol glycosides έχουν επίσης δείξει ισχυρή ανασταλτική δράση έναντι της ενεργοποίησης του ιού Epstein-Barr, ο ιός Epstein-Barrείναι είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της λοιμώδους μονοπυρήνωσης.

– αντιφλεγμονώδεις – σε μελέτες, τα αρωματικά τμήματα των τριτερπενίων και οι γλυκοσίδες της καλέντουλας έδειξαν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση,

– αντιοξειδωτικές – δεκαεννέα καροτενοειδή εντοπίστηκαν σε εκχυλίσματα πετάλων της Calendula officinalis, συμπεριλαμβανομένης της flavoxanthin,

των ισομερών του lycopene,

carotene και

rubixanthin, τα οποία επιδεικνύουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις

– αντιβακτηριακές, αντιπρωτοζωικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και δράσεις.

– ισχυρές αντισηπτικές,

– αντισπασμωδικές – ιδιαίτερα για το στομάχι και την δυσμηνόρροια

– αντισκορβουτικές,

– αντιφλογιστικές,

– ανοσοδιεγερτικές,

– αντινεοπλαστικές – η διατροφική λουτεΐνη που προέρχεται από τα εκχύλισματα της καλέντουλας έχει βρεθεί ότι καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου του μαστού, οι δε σαπωνίνες που έχουν απομονωθεί από την καλέντουλα εκφράζουν in vitro, αντικεταγονικές και κυτταροτοξικές δράσεις. 

γαστροπροστατευτικές,

– επουλωτικές – η καλέντουλα χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την επούλωση των πληγών από την αρχαιότητα.

Τα άνθη της περιέχουν συστατικά που σκοτώνουν βακτήρια και ιούς, με παράλληλη ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αναπλαστική δράση. 

– εμμηναγωγές – βοηθά σε περιπτώσεις καθυστέρησης και επώδυνης εμμήνου ρήσεως

– εφιδρωτικές,

– καρδιοπροστατευτικές,

– στυπτικές – η Calendula officinalis θεωρείται στυπτικό βότανο, παρά το ότι δεν είναι πλούσιο σε τανίνες.

     Σε νέες επιστημονικές μελέτες παρατηρήθηκε πως το υδατικό εκχύλισμα της  Calendula officinalis που ελήφθη με μία νέα μέθοδο εκχύλισης, απέδειξε διπλή δράση:

– κυτταροτοξική δραστικότητα κατά του όγκου  και

– ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες – ενεργοποίηση λεμφοκυττάρων.

Για ιατρικούς – θεραπευτικούς  σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα πέταλα του βοτάνου.

Tο λάδι της καλέντουλας είναι ένα από τα καλύτερα λάδια για την θεραπεία τοπικών δερματικών προβλημάτων.

Tο λάδι της καλέντουλας σαν ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες έχει πάρα – πάρα πολλές χρήσεις.

Xρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία και την επούλωση των πληγών,

για τη θεραπεία τραυματισμένων μυών και τενόντων και βέβαια όπου υπάρχει έντονη φλεγμονή.

Καταπραΰνει ήπιους δερματικούς ερεθισμούς, οι οποίοι προκαλούνται από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Επουλώνει εκδορές,

εκζέματα,

κοψίματα,

τσιμπήματα εντόμων όπως  της σφίγγας και της μέλισσας,

εγκαύματα,

ακμή,

ερεθισμούς του δέρματος από ξυρίσματα,

αποτρίχωση,

ηλιοθεραπεία.

Tο λάδι της καλέντουλας είναι ιδανικό για τα εξανθήματα και τα ερυθήματα των μωρών, όπως τα εξανθήματα

από τις πάνες.

Tο λάδι της καλέντουλας έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε αιμορροΐδες και

φλεγμονές του ορθού.

Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για θεραπεία των κιρσών,

της φλεβίτιδας, αλλά και της επιπεφυκίτιδας.

Χάρη στις ισχυρές ενυδατικές και μαλακτικές του ιδιότητες το λάδι της καλέντουλας καταπραΰνει το ερεθισμένο και ευαίσθητο δέρμα, προσφέροντάς του ελαστικότητα,

σφριγηλότατα,

τόνωση,

υγρασία.

Είναι ιδανικό για τα σκασμένα χείλη,

για τα ερυθήματα,

τις έντονες κοκκινίλες του δέρματος.

Ισχυρότατο καταπραϋντικό του ερεθισμένου δέρματος, ιδανικό για τα ξηρά και πολύ ξηρά και ευαίσθητα δέρματα, για

δέρματα με ραγάδες και ρυτίδες.

Ένα από τα πολύτιμα θαύματα του λαδιού της καλέντουλας είναι η συμμέτοχή του στην διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου.

Το λάδι της καλέντουλας είναι από τα ιδανικότερα λάδια για τα μασάζ αρωματοθεραπείας.

-1)  μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σαν λάδι βάσης και να αναμιχθεί με τα περισσότερα αιθέρια έλαια

και

– 2) μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας σε όλους τους τύπους δέρματος.

Το λάδι της καλέντουλας το χρησιμοποιούμε σαν βάση για πολλές φαρμακευτικές ή καλλυντικές κρέμες και αλοιφές.